Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

Optyczne.pl

Artykuły

Tajemnica JPEG

3 lutego 2006
Krzysztof Mularczyk Komentarze: 2
Komentarze czytelników (2)
  1. morek
    morek 25 lipca 2007, 12:32

    może jakiś przykład :) ?

  2. marw
    marw 5 maja 2009, 17:52

    Warto by było pokazać różnice w między plikiem RAW a kompresją JPG 90% u 80% dla kontrastowego wycinka w powiększeniu 200% wtedy okazało by się, ile na prawdę się traci.

    Często zdjęcia zmniejsza się aby łatwo je było oglądać na komputerze albo w sieci, wtedy warto zapisywać obrazek z kompresją 90%-94% aby mieć jak najwyższą jakość. Można też uniknąć downsamplingu składowych koloru U i V trzeba tylko wybrać odpowiednie opcje w programie graficznym. W gimpie trzeba rozwinąć opcje zaawansowane i zmienić downsampling a 1x1,1x1,1x1 (daje o wiele lepszy obraz jeżeli jest dużo kolorowych cienkich obiektów).

Napisz komentarz

Komentarz można dodać po zalogowaniu.


Zaloguj się. Jeżeli nie posiadasz jeszcze konta zarejestruj się.


Następny rozdział