Ujęcia ze smakiem - kompozycja
1. Wstęp
Aranżacja fotografii kulinarnej to coś więcej niż tylko ustawienie potrawy i dodanie kilku rekwizytów. To nie wystarczy, by zrobić dobre zdjęcia. Nie chcę przez to powiedzieć, że fotografowanie potraw jest skomplikowane czy uciążliwe… o nie, ono jest po prostu o wiele bardziej pasjonujące!
Gdy zdasz sobie sprawę, jak wiele różnych czynników i koncepcji może wchodzić w grę przy komponowaniu zdjęcia, poczujesz się niczym dziecko w sklepie z zabawkami. Twoja wyobraźnia zaroi się od możliwości kreowania najróżniejszych nastrojów, sposobów na stworzenie atmosfery wpisującej się w Twoją wizję fotografii; w skojarzenia, jakie chciałbyś wywołać. To przebogaty świat twórczych możliwości, który jest w zasięgu ręki.
Rozdział niniejszy zawiera przegląd najważniejszych informacji o kompozycji. Pamiętaj, że są to jedynie wskazówki, a nie sztywne reguły. Jeśli chcesz, możesz wypróbować je wszystkie (choć mam nadzieję, że nie naraz…) bądź skupić się na jednej konkretnej technice, a potem stopniowo testować kolejne. Pamiętaj jednak, że przystępując do pracy nad kompozycją i stylizacją, powinieneś mieć opanowane podstawy fotografii — głównie ekspozycję i oświetlenie sceny.
Niniejszy artykuł stanowi fragment książki pt. „Ujęcia ze smakiem. Kulisy fotografii kulinarnej i stylizacji dań” autorstwa Helene Dujardin wydanej przez wydawnictwo Helion S.A. – red.
Inne książki wydawnictwa Helion S.A.: