Ujęcia ze smakiem - kompozycja
2. Umiejscowienie głównego tematu
Proces kompozycji rozpoczyna się w zasadzie już w trakcie przygotowywania potrawy (o ile jesteś kucharzem i fotografem w jednej osobie) bądź na etapie zapoznania się z wytycznymi zlecenia (jeśli jesteś odpowiedzialny tylko za fotografowanie). Zanim przystąpisz do fizycznego aranżowania scenerii, pomyśl nad miejscem, w którym będziesz fotografował, nad rekwizytami i obrusem, nad kierunkiem światła, jakie będziesz miał do dyspozycji, układem cieni oraz innymi ważnymi aspektami sceny. Musisz się zastanowić, w jaki sposób przekazać na zdjęciu smak, emocje i wrażenia, kojarzące się z danym tematem fotografii.
Najpierw pomyśl nad umiejscowieniem potrawy w obrębie kadru. Czy chciałbyś, aby temat znajdował się pośrodku, czy też nieco z boku?
Miseczka z pomidorami umiejscowiona pośrodku kadru f/3,5, 400 ISO, 50 mm |