Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

Optyczne.pl

Poradniki

Ujęcia ze smakiem - kompozycja

21 maja
2012 00:00
Komentarze czytelników (10)
  1. ciekawus
    ciekawus 21 maja 2012, 22:41

    Z całym szacunkiem, ale nie porywają załączone ujęcia. Połamany krab na gazecie to jakieś estetyczne kuriozum, raczej poza smakiem.

    (IMHO)

  2. potok
    potok 22 maja 2012, 14:53

    Jakieś opaczne te kompozycje.

  3. Łukasz 1
    Łukasz 1 8 lipca 2012, 21:58

    To chyba artykuł jak nie kadrować? Poza tymi kumkwatami i ewentualnie pomidorkami w pierwszym kadrze to reszta nie powala. Zgadzam się kraby na gazecie to raczej kuriozum. Wygląda jakby ktoś mścił się na tych biednych stworzeniach lub jadł je w wielkim pośpiech z powodu przerażającego dłowu w obawie, że uciekną jak ten nieszczęśnik wydobywający się z garnka.

  4. majster-b
    majster-b 12 lipca 2012, 22:18

    Prócz krabów wszystkie moim zdaniem ciekawe. Nie chodzi przecież o prace "totalnie skończone" tylko o przykłady które mają pokazać w którą stronę można podążać.

  5. ciekawus
    ciekawus 12 lipca 2012, 23:46

    Taa, prace totalnie skonczone mogly by swa cudownoscia oslabic morale czytelnika. Zas ten porazony blaskim tak cudownej publikacji, nie wykona swoich zdjec wcale. Gniot jest lepszy.

  6. Chris62
    Chris62 13 lipca 2012, 10:47

    Zaintrygowała mnie ta procedura:
    **********"Pewnym problemem związanym z fotografowaniem obiektów znajdujących się poza środkiem kadru jest ostrość. Otóż może się zdarzyć, że aparat ustawi ostrość na tej części dania, która niekoniecznie musi wydawać Ci się najbardziej interesująca. Na szczęście istnieje prosty sposób, by temu zaradzić:
    1.Ustaw aparat w taki sposób, by fotografowany temat znalazł się dokładnie pośrodku kadru.
    2.Naciśnij spust migawki do połowy, aby ustawić i zablokować ostrość.
    3.Nie zwalniając spustu migawki (wciśniętego do połowy), przekadruj scenę w oczekiwany sposób.
    4.Po wykadrowaniu sceny naciśnij spust migawki do końca.
    5.Ewentualnie po wstępnym ustawieniu ostrości możesz wyłączyć autofokus w lustrzance i wykadrować scenę tak, jak zamierzałeś. " *******************


    Ja pitolę ile zachodu z tą lustrzanką.
    Moim szajsungiem w trybie wielopunktowym po prostu tylko bym wykadrował i pstryknął a "babeczka" na pierwwszym planie byłaby ostra.
    Jakby co mogę ustawić sobie kursor w dowolnym punkcie kadru i w dowolnej wielkości więc jak dla mnie obiekt może być w samym rogu i przekadrowywać nie muszę.
    Posiadacz jakiegoś tam Panasonica lub Olka m4/3 pewnie tylko dotknie ekran w punkcie gdzie chce mieć ostro i tyle.

    Tyle linijek artykułu zapisano w oparciu o doświadczenia z jakimś beznadziejnym złomem gdzie AF działa
    tylko w centrum kadru? Komu to i do czego ptrzebne?

  7. kiler129
    kiler129 14 lipca 2012, 07:55

    @Chris62: cóż, jeśli nie czyta się instrukcji do lustrzanki to tak wychodzi. Z drugiej strony kij ma dwie strony - szybciej jest ustawić na sztywno środkowy punkt, złapać na nim ostrość i przekadrować - to nie mikroskopijny kompakt, mając oko przy wizjerze po prostu ruszasz głową w bok i gotowe.

  8. ciekawus
    ciekawus 14 lipca 2012, 08:10

    Chris62, widzisz, lustrzanki z obiektywami maja mala glebie ostrosci. Ale to zaleta, tutaj potrzebna jako narzedzie.

  9. Dpietr
    Dpietr 14 lipca 2012, 22:01

    Ciekawusie, trzeba zauważyć że każdy przypadek jest inny i nie zawsze rzygi w tle muszą być pożądane. Po co powstały obiektywy TS (pełniące rolę protezy możliwości LF) ?

  10. ciekawus
    ciekawus 15 lipca 2012, 19:11

    TS do klusek... Czemu nie :-) Niestety nie mam TS ale chętnie bym poeksperymentował.

Napisz komentarz

Komentarz można dodać po zalogowaniu.


Zaloguj się. Jeżeli nie posiadasz jeszcze konta zarejestruj się.


Następny rozdział