Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

Optyczne.pl

Partnerzy








Oferta Cyfrowe.pl

Cena: 5789 zł 4499 zł

Sprawdź

Aparat cyfrowy Panasonic Lumix S5IIX body Raty 30x0%

Cena: 10095 zł 9149 zł

Sprawdź

Cena: 2249 zł

Sprawdź

Test obiektywu

Nikon Nikkor AF-S DX 18-70 mm f/3.5-4.5 IF-ED - test obiektywu

28 kwietnia 2006

5. Aberracja chromatyczna


----- R E K L A M A -----

I znów nie mamy najmniejszych powodów do narzekań, co jasno widać z poniższego rysunku.

Nikon Nikkor AF-S DX 18-70 mm f/3.5-4.5 IF-ED - Aberracja chromatyczna


Aberracja chromatyczna jest uznawana za praktycznie niezauważalną, gdy jej poziom nie przekracza 0.04%. W przypadku Nikkora tak się dzieje dla całego środka zakresu ogniskowych, gdzie trzy elementy ED radzą sobie najlepiej. Na krańcach zakresu, sytuacja jest tylko nieznacznie gorsza bo tam aberracja trzyma się na poziomie 0.05%, który uznaje się za wartość wciąż bardzo małą.